Kollajene Neler Zarar Verir?
Bazı faktörler vücuttaki kollajen seviyelerini tüketebilir. Onlardan kaçınmak cildi daha uzun süre sağlıklı tutabilir.
Yüksek şeker tüketimi: Yüksek şeker diyeti, kan şekerlerinin gelişmiş glikasyon son ürünleri (AGE’ler) adı verilen yeni moleküller oluşturmak için proteinlere bağlandığı bir işlem olan glikasyon oranını arttırır.
Sigara içmek: Tütün dumanında bulunan birçok kimyasal madde ciltte hem kolajen hem de elastine zarar verir. Nikotin ayrıca cildin dış katmanlarındaki kan damarlarını daraltır. Bu, cilde besin ve oksijen verilmesini azaltarak cilt sağlığını tehlikeye atar.
Güneş Işığı: Güneş ışığındaki ultraviyole ışınlar, kolajenin daha hızlı parçalanmasına neden olur, kolajen liflerine zarar verir ve anormal elastinin birikmesine neden olur. Güneş ışığındaki UV ışınları dermisteki kollajene zarar verir ve cilt yanlış şekilde yeniden yapılandırılarak kırışıklıklar oluşur.
Otoimmün hastalıklar: Bazı otoimmün hastalıklar, antikorların kollajeni hedef almasına neden olur.
Genetik değişiklikler hücre dışı matrisi etkileyebilir. Üretilen kollajen daha düşük olabilir veya işlevsiz, mutasyona uğramış kollajen olabilir.
Yaşlanma süreci, kollajen seviyelerinin zamanla doğal olarak tükenmesine neden olur. Bunu önlemenin yolu yok.
Tütün ürünlerinden ve aşırı güneşe maruz kalmaktan kaçınmak ve sağlıklı bir diyet ve egzersiz rejimi uygulamak, cildin, kemiklerin, kasların ve eklemlerin daha uzun süre sağlıklı kalmasını sağlayarak görünür yaşlanmayı azaltmaya ve kollajenin korunmasına yardımcı olabilir.